top
header

Haptonomie - Rondom geboorte

In een haptonomische begeleiding rondom de geboorte bouw je samen aan jullie relatie als ouders met jullie nieuwe kindje en wordt die relatie verdiept. Rond de vierde maand kan met de begeleiding worden begonnen. De bewegingen van de baby worden dan voelbaar.

Zwangerschap.

Lang voordat een kind geboren wordt kan het al voelen en reageren op invloeden van buitenaf. Voelen doen we met de tastzin, het zintuig dat het eerst tot ontwikkeling komt. De tastzin registreert niet alleen wat je voelt, maar ook hoe dat voelt. Naar wat goed voelt, wil je toe. Van onlust wil je weg.

Door een juiste, zachte aanraking is het mogelijk al in de buik contact te maken met jullie kindje. Via een bevestigende aanraking en het gevoelscontact wordt je gevoeliger voor signalen en behoeften van jullie kindje en van elkaar. Zo laat je je kindje voelen en weten dat het goed is, dat hij welkom is zoals hij is, uniek. Jullie kindje zal zich hierdoor welkom voelen en het vertrouwen in elkaar en het ouderschap kan daardoor groeien. Dit is het eerste begin van de hechting en er ontstaat een affectieve band tussen jullie drieën.

Natuurlijk heb jij als partner een belangrijke rol. Je kunt praktisch heel ondersteunend zijn door je vrouw te helpen zich goed te voelen in haar nieuwe, zwangere manier van zijn en haar helpen bij het beleven van jullie kind. Net zo belangrijk is dat jij je vertrouwd gaat voelen in de nieuwe situatie en hoe het contact tussen jullie beiden verloopt. Door de inbreng van vader ervaart jullie kind al in de moederschoot dat er buiten zijn moeder nog een wereld bestaat, waardoor de binding met moeder ruimer en vrijer kan worden.

Het kind neemt steeds meer ruimte in, in de moederschoot, jullie relatie en je hele leven. Er is veel aandacht voor hoe je hiermee om kan gaan.
Open en nieuwsgierig zijn naar zowel de ander als ook naar jezelf, zorgt ervoor dat je uiteindelijk alle drie jezelf kan zijn als je bij elkaar bent.

Geboorte.

De geboorte is een hele ervaring. Doordat je veel momenten samen hebt gedeeld de laatste maanden, geeft het zowel bij de zwangerschap als bij de geboorte meer vertrouwen in jezelf en je partner. Je leert samen anders met lastige momenten om te gaan. Moeder leert meer in contact met jullie kind en zo nodig in contact met haar man omgaan met weeën en pijn. Vader leert hoe hij zijn vrouw kan aanraken om de pijn van de weeën te verlichten en in welke houding hij haar daadwerkelijk kan steunen. Moeder en vader leren hoe zij samen hun kind kunnen begeleiden in de weg die het (uiteindelijk zelf) moet afleggen tijdens de geboorte.

Na de geboorte.

Na de geboorte wordt het contact zoals dat al gekend wordt door jullie drieën, verder verdiept. Jullie kindje is opener en zoekt zelf contact; het kent jullie immers al. Ook jullie voelen je meer vertrouwd met jullie kindje, want het contact is al voor de geboorte gelegd.

Jullie leren je kind aan te spreken op zijn eigen mogelijkheden, passend bij zijn leeftijd. Jullie leren hem zo op te tillen en te dragen, dat hij zich bevestigd voelt in wie hij is. Ook leer je hoe je hem kan ondersteunen in het 'ontdekken' van rollen en kruipen.

Zo kan jullie kind vanuit een innerlijke zekerheid zijn leven ontdekken, vertrouwen op zichzelf en zich ontwikkelen tot een zelfstandig, authentiek mens.

footer