top
header

Haptotherapie

Haptonomie gaat over voelen. Haptotherapie dus ook.
Dat klinkt simpel, maar omgaan met je gevoel is niet altijd gemakkelijk. Zoals iedereen loop je kans aan je gevoel voorbij te gaan, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Vaak is het je lichaam dat dan gaat protesteren. Of de mensen om je heen.

Het is ook niet altijd vanzelfsprekend dat je luistert naar wat je diep in jezelf voelt en beleeft. Vaak doe je wat anderen van je verwachten. Dat kan zo'n tweede natuur worden, dat je de innerlijke overtuiging krijgt dat het zo hoort. Dan is het lastig je innerlijke stem te volgen, je 'eerste natuur'. Veel problemen en klachten komen daar vandaan.

Iedereen heeft in zijn leven, door allerlei omstandigheden, patronen en mechanismen opgebouwd. Als ze je echter niet meer helpen, maar tegen gaan werken, kunnen er klachten gaan ontstaan.
De haptonomie is sterk belevingsgericht en naast gesprekken zijn aanrakingen daarbij essentieel.
Aanraken en aangeraakt worden, op een vanzelfsprekende, onvoorwaardelijke manier, is een essentiële menselijke behoefte. Daarom kan haptotherapie helpen.

Je zult zelf actief aan de slag gaan met de vragen die je hebt. Je leert nieuwe mogelijkheden aan te boren om met situaties om te gaan die tot nu toe moeilijk waren. Je leert vanuit haptonomische optiek zicht krijgen op je problematiek, het mogelijk ontstaan ervan en wat je vanuit persoonlijke vermogens en mogelijkheden daaraan zelf kan doen. We volgen in dit proces de volgende stappen:
Herkennen wat er speelt, Erkennen dat het zo is, Ervaren dat het anders (beleefd) kan (worden) en ten slotte Loslaten van het oude gegeven.

Haptotherapie wil je onder meer laten ontdekken hoe je zelf keuzes kunt maken en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunt nemen en dragen.

Voor wie?

Haptonomie is geschikt voor mensen met:

  • Vragen over persoonlijke groei en zingeving;
  • Lichamelijke en/of geestelijke overbelasting;
  • Eetstoornissen;
  • Angsten, paniekaanvallen en/of hyperventilatie;
  • Traumatische ervaringen;
  • Verwerkingsproblemen bij verlies of opgelopen beperking;
  • Psychosomatische klachten;
  • Identiteitsvragen en vragen bij wisseling van levensfase.

Werkwijze.

Tijdens de eerste afspraak hebben we een intakegesprek, waarin we je hulpvraag bespreken. Daarna kunnen er vier proefsessies volgen, waarin we kijken -gaan voelen- of haptotherapie bij je verwachtingen aansluit. Als je weer gaat voelen wat je lichaam ‘vertelt’ kom je opnieuw in contact met je gevoelsleven, je emoties. Als je meer keuzes op basis van je gevoel kan maken, dan geeft dat rust.

Een sessie bestaat uit een gesprek met een behandeling op de bank of een oefening in de praktijkruimte. Soms is het nodig eerst een periode buiten de bank te werken en is aanraken pas in een later stadium mogelijk.

We evalueren regelmatig of de therapie nog aansluit bij je hulpvraag.

Door mijn jarenlange ervaring als therapeute met verstandelijk beperkte mensen, wil ik me graag ook ten dienste stellen van hen en hun ouders en verwanten/verzorgers/begeleiders, ongeacht de mate van de beperking. Voor meer informatie zie flyer 'Haptotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking'.

Voor vragen nodig ik je uit contact op te nemen of een vrijblijvend gesprek aan te vragen als kennismaking.

footer