top
header

Systemisch werk

Herkent u dit?

U raakt steeds in conflict met uw baas, u heeft onverklaarbare of terugkerende fysieke klachten, liefdesrelaties draaien steeds op hetzelfde uit, u heeft problemen met of zorgen over uw kind, u wisselt vaker van werkgever dan u lief is, u heeft het gevoel er vaak 'buiten' te staan, u voelt zich snel verantwoordelijk voor van alles…dan is een opstelling iets voor u!

Voor wie?

Iedereen die nieuwsgierig is naar patronen, drijfveren, belemmeringen, maar vooral ook naar openingen met betrekking tot zijn/haar persoonlijk leven, werk of relaties.
Voor een ieder die patronen wil doorbreken, maar niet weet hòe, niet de vinger op de zere plek weet te leggen of het gevoel heeft nooit echt tot de kern te komen.
Voor iedereen die bereid is om te kijken wat er achter het zichtbare speelt.

Wat is het?

Een (familie)opstelling is een methode die is ontwikkeld door de duitse therapeut Bert Hellinger. Een opstelling onderzoekt fenomenologisch wat er 'onder de ijsberg', op de achtergrond, in de context meespeelt.

Opstellingen kunnen zichtbaar maken wat verborgen was of in het onbewuste lag. Dit zonder veel woorden en zonder je werkelijke familieleden erin te betrekken (natuurlijk mogen ze er wel bij zijn als dat goed is voor ieder).
We kijken naar wat IS.
Voorbij woorden, emoties en vooral zonder oordeel.

We beseffen ons niet dat hetgeen waardoor we gedreven worden, vaak voortkomt uit en samenhangt met de plek die we innemen in een systeem. Bij die plek horen taken en/of verantwoordelijkheden. Bij het innemen van de 'juiste, rechtmatige' plek zijn deze taken te dragen, bij 'plaatsverwarring' drukken deze taken zwaar op onze schouders. Dit geldt zowel voor familiesystemen, als voor andere sociale of professionele systemen. Dit is een reden waarom (gedrags)patronen vaak zo hardnekkig zijn.

Door het neerzetten van de plaatsvervangers in de ruimte, ontstaat de mogelijkheid de situatie letterlijk van alle kanten te bekijken. Alleen al het zichtbaar maken van alle betrokkenen en de plaats waar en de wijze waarop ze ten opzichte van elkaar staan, kan veel inzichten geven. Waar loopt een situatie vast en wat is er te doen om een constructieve beweging te maken?

Opstellingen helpen ons een heldere blik te krijgen op blinde vlekken in ons leven en op de invloeden vanuit onze familie die ons voelen, denken en handelen bepalen. Wanneer we dat als onze werkelijkheid en waarheid onder ogen zien en innerlijk tot ons nemen, komen we in harmonie met dat, wat we zijn. Er is aan deze werkelijkheid niets verkeerd; wanneer we haar nemen zoals ze is, werkt ze helend en sterkend in ons door.

Opstellingen zijn ook een manier van naar de wereld en het leven te kijken; zonder oordeel dat het een 'beter' is dan het andere. Opstellingen zijn een geschikte manier om te werken aan levensvragen of thema's omtrent werk, keuzes, gezin, ziekte en gezondheid.

Hoe gaat het?

Opstellingen doe je meestal in een groep. Degene die een thema wilt inbrengen nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden (en soms ook andere elementen) te representeren.
Deze representanten hoeven daar niets voor te doen en hebben ook nauwelijks informatie over de familie van de cliënt. De cliënt heeft alleen een paar belangrijke feiten verteld.

Dan stelt de cliënt, intuïtief, de representanten van zijn of haar familieleden in de ruimte op, naar de plek die zijn innerlijk beeld of gevoel aangeeft. Zo ook met een representant van zichzelf.

De opstelling gaat 'werken'

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks, waar we geen echte verklaring voor hebben; de representanten voelen zich als de werkelijke familieleden ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen en loyaliteiten in het familiesysteem.
Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken wat nog niet voltooid was of bijeen te brengen wat gescheiden of verloren was. Prioriteiten laten zich vanzelf kennen in dit verband.

Wat de cliënt er vervolgens mee doet is uiteraard aan hem of haar. Vaak voelt het als een verlichting en een toestemming om het eigen leven 'vol' te nemen. Soms bljift iemand liever trouw aan een dynamiek die al zo lang bekend en vertrouwd is. Ook hierover is geen oordeel.
Elke deelnemer kiest zelf en behoudt zijn waardigheid.

footer