Haptonomie rondom geboorte

In een haptonomische begeleiding rondom de geboorte bouw je samen aan de relatie met jullie nieuwe kindje en wordt die relatie verdiept. Al rond de vierde maand van je zwangerschap kun je hiermee beginnen. De bewegingen van de baby worden dan voelbaar.
Zwangerschap
Al vroeg in de zwangerschap kan je kindje al voelen en reageren op invloeden van buitenaf. Voelen doen we met de tastzin, het zintuig dat het eerst tot ontwikkeling komt. De tast registreert niet alleen wat je voelt, maar ook hoe dat voelt. En naar wat goed voelt, daar wil je toe.
Door een juiste, zachte aanraking kun je al in de buik contact te maken met jullie kindje. Via een bevestigende aanraking en het gevoelscontact wordt je gevoeliger voor signalen en behoeften van jullie kindje en van elkaar. Zo laat je je kindje al voelen en weten dat het goed is, dat hij welkom is zoals hij is, uniek. Jullie kindje voelt zich hierdoor welkom en het vertrouwen in elkaar en het ouderschap kan daardoor al vroeg beginnen te groeien. Dit is het eerste begin van de hechting en zo ontstaat er een affectieve band tussen ouder en kind.
Ook de partner heeft natuurlijk een belangrijke rol. deze kan praktisch heel ondersteunend zijn door de moeder te helpen zich goed te voelen in haar nieuwe, zwangere manier van zijn en het helpt haar bij het beleven van jullie kind. Net zo belangrijk is dat jij je vertrouwd gaat voelen in de nieuwe situatie en hoe het contact tussen jullie beiden verloopt. Door de inbreng van de partner van moeder ervaart jullie kind al in de moederschoot dat er buiten zijn moeder nog een wereld bestaat, waardoor de binding met moeder ruimer en vrijer kan worden.
Het kind neemt steeds meer ruimte in, in de moederschoot, jullie relatie en jullie leven. Er is in onze sessies veel aandacht voor hoe je hiermee om kan gaan:
open en nieuwsgierig zijn naar zowel de ander als ook naar jezelf, dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk alle drie jezelf kan zijn als je bij elkaar bent.
Geboorte
De geboorte is een hele ervaring. Doordat je veel momenten samen hebt gedeeld groeit het vertrouwen in de zwangerschap, de bevalling en de toekomstige relatie Je leert samen anders met lastige momenten om te gaan. Moeder leert omgaan met weeën en pijn. De partner leert hoe hij je kan aanraken om de pijn van de weeën te verlichten en welke houding voor moeder het meest comfortabel is. Samen leren jullie hoe jullie kindje te begeleiden op de weg die het (uiteindelijk zelf) moet afleggen tijdens de geboorte.
Na de geboorte
Na de geboorte is het contact al snel vertrouwd. Jullie kindje is opener en zoekt zelf contact; het kent jullie immers al. Ook jullie voelen je meer vertrouwd met jullie kindje, want het contact is al voor de geboorte gelegd.
Jullie kunnen jullie kindje aan spreken op zijn eigen mogelijkheden, passend bij zijn leeftijd. Jullie leren hem zo op te tillen en te dragen, dat hij zich bevestigd voelt in wie hij is. Ook leer je hoe je je kindje straks kunt stimuleren en ondersteunen in het ‘ontdekken’ van rollen en kruipen.
Zo kan jullie kind vanuit een innerlijke zekerheid zijn leven ontdekken, vertrouwen op zichzelf en zich ontwikkelen tot een zelfstandig, authentiek mens.
Hierboven een filmpje van de Vereniging voor Haptonomische Zwangerschaps Begeleiding (VHZB):
En nog een mooi filmpje over veiligheid bieden aan je baby in het water…