Lilian Schipperen

Al toen ik klein was, was ik op zoek naar hoe nu mezelf te zijn in de woelige wereld om mij heen. Boeken, teksten en muziek werden een houvast, een belofte waar ik in geloofde. Ik haalde ‘Momo en de tijdspaarders’ van Michael Ende uit de bieb. Momo kan elke keer weer haar innerlijk weten vinden, dat ze goed is, dat het goed is trouw te zijn aan jezelf. Een paar jaar later kreeg ik ‘Het wonder ligt in jezelf’ van Erik Stynen. Een boek met gedichten waar ik me in herkende. Een extra dimensie kwam erbij door het lied ‘Know who you are’ van Supertramp, waarin ik de uitnodiging én de plicht voelde om naar buiten te gaan, me te bewegen, stappen te zetten.

Een van die stappen was het gaan volgen van de opleiding tot creatief therapeut beeldend vormen op Middeloo te Amersfoort, waar ik geïnspireerd en met veel plezier in 1991 het diploma heb behaald.

In 1994 kwam ik in aanraking met de haptonomie, wat me dusdanig raakte, dat ik in 1996 begonnen ben me te scholen in de haptonomie bij Frans R. Veldman. Een feest van herkenning! Ik ontdekte daar dat ik mijn weg kon gaan als ik mezelf blijf aanspreken, de beweging maak naar de ander toe, mijn maat weet en trouw ben aan mezelf. Trouw geeft vrijheid geeft de mogelijkheid te geven uit liefde en de mogelijkheid om vastberaden en mild op weg te gaan. Keuzes te maken en ervoor te gaan staan. Dat leerde ik in de loop van de jaren die volgden.

Na het afronden van de scholing bij Frans Veldman in 2003 heb ik alle bijscholingen bij het WIH gedaan waaronder die van Stervensbegeleiding en in 2007 de scholing Pré- en postnatale begeleiding (in de volksmond zwangerschapsbegeleiding). Ook heb ik een aantal bijscholingen gevolgd bij de Academie voor Haptonomie in Doorn, en bij het ITH in Nijmegen, waaronder ‘Omgaan met kanker’. In 2016 heb ik het ITH-diploma voor haptotherapie behaald.

In 2004 ben ik in contact gekomen met het systemisch werk en ben ik twee intensieve trainingen gaan volgen bij Parre en Deden Consultancy, waarvan één voor haptotherapeuten. In 2018 volgde nog een verdiepingsjaar in familieopstellingen bij Inge Land.

Mijn ‘belevenissen’ heb ik goed kunnen toepassen als therapeut in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In 1992 ben ik me voor hen gaan inzetten, ondersteun ik hen in het soms moeizame zoeken naar hun eigenheid, eigen weg, eigen leven. In 2003 ben ik mijn werkzaamheden gaan verbreden naar de begeleiders van de woongroepen en dagbesteding en heeft het coachen en scholen van hen vorm gekregen. Ik vind het werken met teams inmiddels een voorwaarde om daadwerkelijk menslievende zorg te kunnen bieden.

Sinds 2011 heb ik een eigen praktijk waarin ik mijn kennis en levenservaring kan gebruiken om anderen te helpen zichzelf en hun eigen weg te vinden.

In 2015 ben ik in aanraking gekomen met Odin Company en de ODC. Na zelf de meting gedaan te hebben en te horen wat eruit kwam en wat het me bracht, was ik ‘om’ en ben ik gestart met de trainingen. Graag breng ik anderen ook dat kompas om aan te kunnen ontwikkelen en leven!

Ik ben een enthousiaste en serieuze vrouw. Ik voed en word gevoed in mijn rol als vrouw en als moeder van drie prachtige kinderen. Ik geloof in de mogelijkheden van mensen, heb hart voor m’n werk, ben zorgvuldig en begeleid graag mensen in respect voor elkaar. Ik laat me graag inspireren door o.a. de natuur, meerdere wijze mannen en vrouwen en ik heb ruim 15 jaar de vijf ritmes van Gabrielle Roth gedanst. Al mijn inspiratiebronnen hebben een groot verbindend en cyclisch element in zich.

Wil je meer lezen over mijn werkervaring en gevolgde opleidingen en cursussen? Lees dan hier verder.