Haptotherapie
Net als haptonomie gaat ook haptotherapie over voelen.
In deze rationeel ingestelde maatschappij is dat niet vanzelfsprekend. Zonder het in de gaten te hebben loop je aan je gevoel voorbij tot over je grenzen en dat uit zich vaak in (lichamelijke) klachten. Ook kan het zijn dat je omgeving je hierop wijst. Meestal lopen we vast of lijden we als we de verbinding met ons zelf en het leven te veel missen. Het is onontkoombaar én dierbaar om dit in een menselijke relatie, bijvoorbeeld bij haptotherapie, te onderzoeken. Ik bied je graag het contact en een plek aan om samen op zoek te gaan naar nieuwe openingen en ervaringen die jou ondersteunen.
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je luistert naar wat je diep in jezelf voelt en beleeft. Vaak doe je wat anderen van je verwachten; je aangeleerde gedrag. Dat kan een tweede natuur worden, waardoor je de innerlijke overtuiging krijgt dat het zo hoort. Het is dan niet vanzelfsprekend weer bij je ‘eerste natuur’ terug te keren en te luisteren naar wat je zelf voelt en beleeft.
Iedereen heeft in zijn leven patronen en mechanismen opgebouwd. Het toen geleerde gedrag ben je ooit gaan inzetten omdat het je destijds hielp. Als het je echter niet meer helpt, maar juist eerder tegen je gaat werken, kunnen er klachten gaan ontstaan.
Haptotherapie kan je persoonlijke groei richting geven. Het geeft aandacht aan wat je beleeft en hoe dat voelt, onvoorwaardelijk. Hierdoor ga je je prettiger en dichter bij jezelf voelen en beleef je meer in (de) verbinding met anderen.

Zelf ga je actief aan de slag met de vragen die je hebt. Je leert voor jou nieuwe mogelijkheden aan te boren om met situaties om te gaan die tot nu toe moeilijk en misschien wel onmogelijk waren. Je leert vanuit haptonomische optiek zicht krijgen op je vraag of probleem, het mogelijk ontstaan ervan en je leert wat je er zelf aan kan doen. Een ODC-meting kan je hierbij mogelijk een vliegende start geven. De ODC geeft je direct de richting van jouw ontwikkeling aan.
We volgen in jouw haptonomische proces de volgende stappen:
- Herkennen wat er speelt,
- Erkennen dat het zo is,
- Ervaren dat het anders (beleefd) kan (worden) en ten slotte
- Loslaten van het oude gegeven.
Haptotherapie kan jou helpen bij het zoeken naar jouw eigen evenwicht in je leven, hoe je de keuzes kan maken die bij jóu passen en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunt nemen en dragen, ongeacht of de oorspronkelijke vraag privé- of werk-gerelateerd is.
Voor wie?
Haptotherapie is geschikt voor mensen met:
- Vragen over persoonlijke groei en zingeving;
- Lichamelijke en/of geestelijke overbelasting;
- Eetstoornissen;
- Angsten, paniekaanvallen en/of hyperventilatie;
- Traumatische ervaringen;
- Verwerkingsproblemen bij verlies en rouw of opgelopen beperking, bijv. door (spier-) ziekten en kanker;
- Psychosomatische klachten;
- Identiteitsvragen en vragen bij wisseling van levensfase.
Hoe gaan we te werk?
Tijdens de eerste afspraak hebben we een intakegesprek, waarin we je hulpvraag bespreken en zo nodig verhelderen. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid aangereikt om thuis een ODC-meting te doen. Daarna volgen er vier proefsessies, waarin we kijken -gaan voelen- of haptotherapie wel bij je verwachtingen aansluit. Als je weer gaat voelen wat je lichaam ‘vertelt’ kom je opnieuw in contact met je gevoelsleven en je emoties. Als je keuzes kunt maken op basis van balans tussen je gevoel en verstand, geeft dat ruimte.
Een sessie bestaat uit een gesprek met een behandeling of een oefening in de praktijkruimte. Soms is het nodig eerst een periode op pad te gaan vanuit gesprek en oefening en is aanraken pas in een later stadium mogelijk.
We evalueren regelmatig samen om te kijken of de therapie nog aansluit bij je hulpvraag.
Door mijn jarenlange ervaring als therapeute met mensen met een verstandelijke beperking, wil ik me graag ook voor deze doelgroep en hun ouders en verwanten/verzorgers/begeleiders inzetten, ongeacht de mate van de beperking. Voor meer informatie zie flyer ‘Haptotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking’.
Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen. Voel je welkom!
Een mooi lied dat uitnodigd is ‘Break the shell’, van India Arie.
